Hjem og Fritid

Hjem og Fritid

Vanning

VANNING

Riktig vanning er viktig for å sikre at plantene dine og plenen holder seg grønne og sunne. Når regnet uteblir og hagen din tørker ut er redningen å vanne med vannslange. Med gjennomtenkte vanningsløsninger blir hagen din vakrere og lettere å stelle.

Hos oss finner du et bredt sortiment av vannslanger, svetteslanger, vannkanner, koblinger, vannspredere. Vi har smarte automatiske vanningssystemer med vanningscomputer, dryppvanning og ferievanning. Vi har blant annet utvalg fra kjente merkevarer som Gardena og Hozelock.

Vanning i ferien

Et generelt tips rundt vanning er at dette bør gjøres tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå fordampning og sviskader på planten.

– Enkeltstående planter, hekker, bed og gressplen har behov for vann. For potteplanter kan du investere i selvvanningspotter, ferievanningssett som forsyner opptil 36 potteplanter eller fylle flasker med vann og sette dem opp ned i jorda. På den måten suger planten til seg fuktighet etter behov, sier Stumberg.

For vanning på større områder i hagen er vannspreder eller svetteslange nødvendig. Innenfor vanning finnes det i dag automatiserte løsninger, fra enkle vanningscomputere med timer-funksjon, til vanningscomputer med egen app. Vanningscomputeren kobles mellom kran og slange og gir deg mulighet til å forhåndsinnstille eller fjernstyre når og hvor lenge du ønsker å vanne. Dette er også nyttig hvis det innføres vanningsforbud i gitte perioder eller tider på døgnet.

Vanning av plen

Nylagte plener bør vannes lite og ofte, et par ganger om dagen om nødvendig. Vanner du for mye på en gang, flyter frøene opp og samles i hauger. Vent med å klippe den nye gressplenen til den er ca. seks centimeter høy. En godt etablert gressplen tåler tørre og varme dager godt. Den har røtter som går dypt og vet hvordan den skal overleve ved å lete nedover etter fuktighet. Hvis du ser at den gode gamle plenen gulner, har du antagelig klippet den for kort. Da bør du vanne sjelden, en gang i uken, og tidlig om morgenen eller på kveldstid. På dagtid fordamper mye av vannet uten å gjøre noen nytte. Det er dessuten viktig å vanne rikelig når du først vanner. Da tvinger du røttene til å søke nedover. Et tips er å plassere en regmåler litt unna vannsprederen. Når den kommer opp i 2,5 centimeter, flytter du sprederen til neste sted.


SÅ OFTE BØR DU VANNE

Gressplen: Vanning bør utsettes i det lengste, men når den først vannes bør den få en ordentlig rotbløyte. Unngå «skvettvanning» og vann helst om natten for å unngå fordamping. Gjennom å vanne sjelden og rikelig vil røttene trekke nedover og plenen vil bedre tåle uttørking eller tørkeperioder. Ved hyppig vanning blir gressplantene «late» og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.

Nyplantet tre: Vannes minst to ganger i uken. Ha på godt med vann rett over rotklumpen. Det er bedre å vanne grundig to ganger i uken enn litt hver dag. Gi treet også en god rotbløyte før planting ved å for eksempel sette det i en bøtte eller kar og la det trekke vann.

Nyplantet hekk: Også hekk, som thuja, bør rotbløytes før den plantes. Nyetablert hekk bør vannes svært godt de første to ukene. En svetteslange kan være et godt alternativ, så slipper du å tenke så mye på det.

Sommerblomster: De fleste sommerblomstene elsker vann og gjødsel, og bør vannes daglig når det er varmt i været.

Tomatplanter: Må stå i sola for å gi søte, gode, modne tomater, og må derfor vannes jevnlig. Det gjelder å følge med, for vær og vind spiller en viktig rolle. Vær oppmerksom på at de ikke får for mye vann – da kan de råtne eller bli ekstra utsatt for sykdom.

Urtehagen: Her er det en forutsetning at du planter urter med like behov sammen. For eksempel liker middelhavsurter som timian, rosmarin og oregano mager og tørr jord, og klarer seg med mindre vann enn for eksempel sitronmelisse, gressløk, basilikum og persille.

 

Filter

Kampanjer

Prisklasse

Leveringsalternativer

Merker

Betalingspartnere