24.09.2024 | John Atle Repstad, produksjef plantekultur

Velg riktig sort for å balansere
arbeidsbehovet gjennom sesongen

Vertti, den tidligste seksradsorten har en veksttid på 100 dager, mens den seineste vårhveten, Festus har 125 dager veksttid. Noen sorter krever god oppfølging i veksttida med delgjødsling, soppsprøyting og stråforkorting for å gi god avling.

Seksrads-bygg

'Vertti er en sort med høyt avlingspotensiale sett i forhold til den korte veksttida. Sorten har vært sterk mot bygg brunflekk og grå øyeflekk. Vertti er ikke bare et godt valg hvis veksttida er begrenset, men den egner seg også godt som forgrøde for høstkorn. I de beste områdene kan en også rekke å så høstraps etter Vertti. Brage er fire dager seinere enn Vertti, men tre dager tidligere enn Bredo og Sverre. Bage gjør det fortsatt godt sammenliknet med de seinere sortene og er et sikkert valg. Bredo har høyt avlingspotensiale og er sterk mot bladflekksjukdommer. Sverre er en ny høytytende sort med samme veksttid som Bredo. Det er viktig at seksradsortene følges opp i veksttida. Soppangrep kan komme raskt og det er ofte lønnsomt å sprøyte. Bygg er særlig utsatt der det er bygg som forgrøde.

Torads-bygg

Alle toradsbyggsortene vi har nå er seinere enn seksradssortene. Arild er den tidligste, en dag seinere enn Bredo. Arild har langt strå, og det er ofte nødvendig med stråforkorting. Torgeir er en ny tidligsort med avlingspotensiale som den velkjente seine sorten Thermus. Torgeir har god stråstyrke og er sterk mot sjukdommer. Ismena er tre dager seinere enn Torgeir. Ismena har nesten like stort avlingspotensiale som Annika selv om den er tidligere. Ismena er svært stråstiv og har god sjuksdomsresistens. Annika har det størst avlingspotensialet av toradssortene. Laser er en ny sein toradssort med stort avlingspotensiale på nivå med Annika.

Havre

Ringsaker er den tidligste sorten med vekstid på 108 dager omtrent som seint seksradsbygg eller tidlig toradsbygg. Strået er langt og litt mjukt. Det er derfor ofte behov for stråforkorting i Ringsaker. Haga er en svært høytytende tidligsort med avlingspotensiale på linje med Vinger og Ridabu som er to-tre dager seinere. Haga kan være noe svak mot fusarium (DON). Vinger er den sterkeste av markedssortene mot fusarium. Mo og Eidskog har høyt avlingspotensiale, men det kan være behov for stråforkorting for å få ut potensialet. Romedal er en ny sort. I forsøkene har Romedal hatt de høyeste avlingene både på Østlandet og i Trøndelag. Romedal er sterk mot fusarium. Dominik er en spesialsort som er resistent mot havrecystenematode. Det vil si at nematodene ikke oppformeres videre, men avlinga kan bli redusert ved sterke angrep. Dominik bør bare velges der nematoder er et problem.

Vårhvete

Mirakel er eneste sort i klasse 1. Mirakel har høyt avlingspotensiale og er sterk mot sjukdommer. Strået er langt og mjukt. For å redusere faren for legde bør Mirakel få to delgjødslinger og stråforkortes. Helmi er plassert i klasse 2 og er den tidligste vårhveten med veksttid på 117 dager. Det vil si to tre dager seinere enn de seineste bygg- og havresortene. Ut fra veksttida har Helmi stort avlingspotensiale i forhold til de seine vårhvetesortene. Betong er en sein (124 dager) sort i klasse 2. Betong har høyt avlingspotensiale og gode dyrkingsegenskaper. Matmelindustrien ønsker seg mer vårhvete i klasse 3. Felleskjøpet leverer tre sorter i klasse 3, Krabat, Caress og Festus. Krabat er en velkjent sort med god stråstyrke og høyt avlingspotensiale. Krabat er i motsetning til Caress sterk mot mjøldogg. Festus er en ny sein, svært høytytende sort med gode dyrkingsegenskaper. Det er viktig å følge opp vårhveten gjennom vekstsesongen og vurdere behovet for stråforkorting og soppsprøyting nøye.