08.01.2020 | Felleskjøpet

Mørke, kulde, iskald vind og snø. Vinteren kan være ubarmhjertig iblant. Selv om høns er hardføre dyr, er det viktig å sørge for at det er behagelig for dem å være i hønsehuset gjennom vinteren – verken haner eller høner har godt av å fryse. Fjærdrakten gir riktignok litt varme, men de kan forfryse kammene hvis de ikke har et oppvarmet rom å være i.

Et hønsehus trenger ikke å være like varmt som hus for mennesker, siden de fleste høns tåler noen minusgrader. Men skal du bygge et nytt hønsehus, kan du like godt isolere det også. Dermed blir hønsehuset trekkfritt og hygienisk. Det er viktig at drikkevannet ikke fryser, og derfor er det fint å montere en godkjent varmelampe nær vannet, som gjerne kan serveres fra en vannautomat. En varmeplate til å sette skålene på er også et godt tips.

Siden høns oppholder seg mer inne i vintermånedene, blir det selvfølgelig også mer møkk i hønsehuset. Aller mest blir det under sittepinnene, siden det er der de hviler og sover. Derfor er det viktig å rengjøre hele hønsehuset nøye, rense ut daglig og ta en skikkelig storrengjøring en gang i uken. Hønsemøkk blir utmerket hagegjødsel hvis du komposterer den riktig.

Slipp gjerne hønsene ut en stund på dagtid, slik at de får sollys. Eggproduksjonen styres nemlig av lyset. Inne i hønsehuset bør det være lys i taket – det trenger du når du skal gjøre rent.

Når våren nærmer seg, kan hønsene begynne å være mer ute. Er du nybegynner og gjerne vil prøve ut hvordan det er å ha høns først, er det en god idé å begynne med å leie sommerhøns.

 

Visste du dette?

Du behøver ikke å bo på landet for å ha høns. Selv i villastrøk kan det fungere bra å ha noen høns. Men reglene varierer fra kommune til kommune, så undersøk hva som gjelder der du bor!