Det er spesielt vinterettårige, 2-årige ugras samt grasugras som skaper trøbbel i høstkornet. De har samme vekstrytme og vil ved etablering om høsten, starte konkurransen med kornet om høsten, men også være i gang tidlig våren etterpå. Spesielt problematiske arter er balderbrå, vassarve, åkerstemor, rødtvetann, åkerminneblom samt spillraps for de som har det i omløpet.
Tunrapp er velkjent i alle kulturer, mens markrapp er spesielt problematisk i høstkorndyrkinga. Viktig: Unngå å så høstkorn på arealer med mye kveke!
Ved tidlig såing og/eller mye stor ugraspopulasjon er konkurransen fra ugras større, og mer behov for høstsprøyting. Ved mye grasugras vil høstsprøyting være fordelaktig. Ved senere såing/ mindre ugras kan ugrassprøytinga som oftest utsettes til våren.
Direktesåing av høstkorn og ugrassprøyting
Nye miljøkrav ved etablering av høstkorn og RMP-tilskudd for direktesåing vil endre på jordarbeidingsstrategien i store deler av høstkornområdet/Østlandet. Arealer i erosjonsklasse 3 og 4 skal ikke jordarbeides om høsten, og maksimalt 40 % av det dyrkede arealet kan jordarbeides. I tillegg gis RMP-tilskudd for direktesådd høstkorn eller tilskudd for lett høstharving ( min. 30% halm) før etablering av høstkorn.
Fra i høst vil derfor andelen som direktesåes eller lett høstharvet øke.
Ved direktesåing bør det sprøytes med glyfosat «halv kvekedose» for å bekjempe etablert ugras i stubben. Frøugrasbekjempelse kan da normalt utsettes til våren. Arealer som skal direktesåes bør være kvekefrie og med lite rotugras. Det er sjelden tid til å vente på at kveke når 3-4 blad etter tresking før såing, da man gjerne bør så litt tidligere ved direktesåing.
Også ved lett høstharving vil det være en fordel å bruke glyfosat før jordarbeiding, om det er en del ugras og spillkorn i stubben.
Perioden mellom tresking og såing er gjerne kort, og høykonsentrat-midlene Credit Xtreme og Roundup Flex er å foretrekke som brakkingsmiddel. Begge tas raskt opp, og virkningen kommer også raskt. Med disse midlene kan du jordarbeide 2-3 dager etter sprøyting.
Produkter til ugrasbekjempelse av høstkorn
Det er to ugrasmiddel som er godkjent brukt i høstkorn om høsten. Det er Boxer og Atlantis OD.
Boxer er et middel som har jordvirkning, og krever dermed god jordfuktighet for optimal effekt. Boxer er god mot både tunrapp, knereverumpe, forglemmegei, klengemaure, rødtvetann og ikke minst, resistent vassarve. For å ta resistent vassarve må du bruke min. 250 ml/daa. Boxer har noe svakere virkning mot markrapp, og for å oppnå en viss effekt, bør høyeste dose benyttes. Beste sprøytetidspunkt med Boxer er straks etter såing, til plantene er på 2-3 bladstadiet. Dette er omtrent akkurat når sprøytesporene blir synlig i åkeren.
Atlantis OD er både blad- og jordvirkende. Det betyr at det må komme noen blad på ugraset før den virker bra – altså, noe seinere sprøytetidspunkt (2-4 bladstadiet) enn for Boxer. Atlantis er det beste alternativet mot markrapp. Derimot har den liten eller ingen effekt mot resistent vassarve, stemor og rødtvetann. Atlantis må tilsettes klebemiddel, Mero, og er ikke tillat brukt i høstbygg.
Blanding – det beste fra to middel eller et kompromiss som gir mindre optimalt sprøytetidspunkt for begge?
Med fare for å sprøyte for seint med Boxer, eller for tidlig med Atlantis til å få god effekt - anbefaler FKA heller å bruke Boxer i høst, for eventuelt å bruke Atlantis til våren for å ta markrapp. Ikke minst de som har ALS-resistent vassarve bør bruke Boxer for å bekjempe denne om høsten, med annet virkestoff. Ingen av midlene skal brukes i stressa åker med vassmetta jord eller med mye nedbør. En skal heller ikke sprøyte med utsikter til nattefrost.
Korn bruker sukker og energi til å bryte ned ugrasmiddel i bladene, er du for seint ute med ugrassprøyting på høsten, vil den først bryte ned middelet – for så å bruke sukkerstoffene til «frostvæske». Noe som i verst fall kan gå utover herdingen og vinterherdigheten til plantene.