Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Årets grovfôrsesong nærmer seg slutten og innefôringssesongen står for døren. Avlingsmengdene har stort sett vært bra, og grovfôrprøvene som til nå har blitt registrert viser at kvaliteten er god. Nå gjelder det å utnytte grovfôret best mulig.
For å få et høyt grovfôropptak er det viktig å ha et smakelig, energirikt grovfôr. God fortørking og bruk av ensileringsmidler vil gi mer av det verdifulle mikrobeproteinet som ellers ofte kan være mangelfullt i økologisk produksjon.
Høsten kan være varierende på værfronten. God og varm den ene dagen, og snøbyger og ruskevær den neste. Allikevel er det viktig for dyra, både ammeku og søye å få i seg tilstrekkelig med næring.
– Målet er å få ned grovfôrkostnadene mest mulig, og regnestykket blir bedre og bedre for hver plass vi kjører, sier Trond Elda. Elda, Espen Kvålshagen, Hans Erik Kolden og Erik Vaagaasar har dannet Lom og Sjåk Snittarlag og investert i en finsnitter.
OLDEN: – Med PTG køyrer eg frå dei andre i bakkane, seier Jan Markus Kvamme, som har justert dekktrykket med ein knapp på dashbordet i fleire år.
Auka avdrått og redusert kraftfôrbruk er fasit etter overgangen til snittarfôr i Brenja samdrift, sjølv om sommaren i fjor var i blautaste laget.
OLDEN: – Korleis kan ein køyre med 12,5 meters breidde på Vestlandet. Jordene er ikkje firkanta og kva med tunellane?
Salget av rundballeplast med gjenvunnet plast har doblet seg denne sesongen sammenlignet med i fjor.
Historisk har en strategi med å kjøpe gjødsla tidlig lønnet seg. I tillegg er sortimentet bredest i starten.
OLDEN: – Kapasiteten på snittaren auka da vi fekk ei breiare rive, fortel Jan Markus Kvamme i Alda onnelag. Han er også godt nøgd med snittarfôret.
Eirik Raddum fra Skreia tok over familiegården Raddum ved nyttårsskiftet i 2020 og synes det å være bonde er et stort privilegium.
I løpet av de siste årene har salget av såvarer for å ta vare på enga vokst formidabelt.