Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Ved å finjustere mengdene som kommer fra hver enkelt dyse, er det mulig å spare mer plantevernmidler, redusere avdrift og også å kompensere for fartsendringer og sving. Det er nå mulig gjennom John Deere INC Pro. Bli med på sprøyting!
Sigbjørn Aurland sitter avslappet i sokkelesten og lar automatikken på sin nye John Deere S790i rotortresker gjøre jobben. – Jeg har ikke sjans til å gjøre de samme justeringene ut fra det jeg ser i åkeren, i hvert fall ikke gjennom en lang treskedag.
FRANKFURT: Automatisk justering av innstillingene på treskeren gjør det lettere å gjøre en god jobb en lang dag. Bli med på tresking!
November nærmer seg, og for bønder, gartnere og småbrukere betyr det én ting; landbrukets største og viktigste arena, Agroteknikk 2024. Messen arrangeres hvert tredje år, og i år finner den sted fra 14. - 17. november på NOVA Spektrum i Lillestrøm.
OLDEN: – Med PTG køyrer eg frå dei andre i bakkane, seier Jan Markus Kvamme, som har justert dekktrykket med ein knapp på dashbordet i fleire år.
OLDEN: – Korleis kan ein køyre med 12,5 meters breidde på Vestlandet. Jordene er ikkje firkanta og kva med tunellane?
FETSUND: Familien Holter-Hovind har til sammen sådd 53 000 dekar med fire Rapid-såmaskiner siden 1998. Nå har de bestilt sin femte maskin.
OLDEN: – Kapasiteten på snittaren auka da vi fekk ei breiare rive, fortel Jan Markus Kvamme i Alda onnelag. Han er også godt nøgd med snittarfôret.
John Deere lanserer ny 6M-serie med et stort modellutvalg og mye utstyr. Du kan nå få AutoPowr trinnløs transmisjon og 50 km/t på alle modeller.
Riktig lufttrykk i dekkene på rundballepressen er avgjørende for både effektivitet og redusert jordpakking. Med optimalt dekktrykk får man større kontaktflate, mindre kjøreskader og redusert drivstofforbruk. Vi har gode råd til hva du bør tenke på.
– De nye T5 og T6 tresker-seriene fra John Deere setter nye standarder innen automatisering, produktivitet og komfort, sier Bård Svarstad.
Ved å inngå Samhandlingsavtale for korn oppnår du et kvantumsbasert pristillegg, samtidig som du bidrar til økt oversikt, større mulighet for planlegging og best mulig rasjonalitet i hele verdikjeden.
Det er opplest og vedtatt at kombisåing av gjødsel og korn er en sikker og god etablering. Men for noen er en ren såmaskin alternativet. Som hos Karl Fredrik Jevnaker og Simen Bergseng i Løten, som har stor tilgang på fjørfegjødsel.
Administrerende direktør i veihjelpselskapet Redgo (tidligere Falk Veihjelp), Tommy Uttakleiv, er ansatt som ny konserndirektør for forretningsområdet Maskin. Han vil tiltre rollen fra 1. november.
Som grasfôr-produsenter er det mye man skal tenke på, og det er det ulike utfordringer ulike steder i landet. For noen kan det være enkelt med tilgang på vann og vanning, mens for andre krever det litt mer - og noen ganger store investeringer.
Den karakteristiske lyden fra den 12,5 liters motoren når oss mens traktoren ennå er langt ute på jordet. På vendeteigen vinker Mikkel Snarud oss opp i hytta og svinger den leddstyrte stordrageren på en «5-øring» før AutoTrac'n kopler inn.
Wilhelm Olssøn på Hovelsrud gård på vakre Helgøya sådde i år åkrene i solhellinga ned mot Mjøsa for 48. gang. Det gjør han i en alder av 87, på en Väderstad Rapid fra 1997 og en BM Volvo Valmet 2105 fra 1987.
Salting av grusveien på våren/forsommeren binder som kjent støvet. Men visste du at saltet også bidrar til en fastere vei med mindre hull og kan derfor redusere behovet for oppgrusing?
Felleskjøpet bruker årets store møteplass i anleggsbransjen til å norgeslansere en helt ny traktor.
LEVANGER: Kine Sofie er klar til sesong. Her er hennes viktigste forberedelser i år.
Sesongen i fjor var krevende for mange, men det var likevel en god del som fikk sådd høstkorn både til rett tid og under gode forhold i fjor høst. Plantene etablerte seg bra og innvintringa var jamt over god.
Som ung og nystartet entreprenør har ikke Krister Nyheim (31) råd til at traktoren står. Han roser Felleskjøpet for å stille opp, og har knapt hatt driftsstans.
Når du investerer i en John Deere finsnitter fra Felleskjøpet handler det ikke bare om å kjøpe en maskin. Med på kjøpet får du et støtteapparat med opplæring, aktiv maskinoppfølging, tilgang på deler og ikke minst en teknologi som er bra for lommeboka.
Førsteklasses dansk produkt styrker samvirkets posisjon som den eneste totalleverandøren til norsk landbruk.
Faren kjøpte den første John Deere-traktoren i 1976, samme år som Jon Arne Langørgen ble født. Siden har det blitt adskillig flere, godt over 60 for å være nøyaktig. For tida har den anerkjente trønder-entreprenøren seks hjorter i stallen.
Karianne Nerby Halvorsen (26) trives i anleggsbransjen – og med John Deere, som hun synes er både enkel å forstå og lett å kjøre.
Etter å ha kjørt sin nye 6R185 i ett år, er ikke Håkon Eggerud i tvil: – I tungt arbeid matcher John Deere større konkurrenter, og eco-innstillingen på kraftuttaket sparer diesel, sier han.
LIER: - John Deere og Felleskjøpet har den beste teknologien og oppfølgingen, men det viktigste dere kan hjelpe oss med er å gjøre bedre valg, sier Anders Hørthe til Alexander Sundby.
EKNE: Jorda er ikke helt lagelig, men Bendik er godt forberedt for årets sesong - i år også med variabel tildeling av såkorn.
Diskusjonen om høstestrategi går høyt i grovfôrkretser, men for mange er pressa beste eller eneste alternativ. Da er det viktig å ha ei egnet presse og ta de smarte grepene som øker kapasiteten og gir god kontroll på grovfôrkvaliteten.
Tilgjengelig med nye girkasser og integrerte AutoTrac-funksjoner i dashbordet, er den nye John Deere 5M en svært allsidig maskin både for bonde og entreprenør.
Avant lanserte de nye fullt elektriske Avant e513 og Avant e527. De første eksemplarene med ny, unik batteriteknologi er allerede i Norge.
Med solid kjennskap til jordsmonnet omkring i Norge, og med kvalitet og agronomi i bunn jobber Väderstad hver dag for at hver enkelt bonde skal lykkes. I år er det 50 år siden samarbeidet med Felleskjøpet startet.
Entreprenørfirmaet GTS holder riksvei 7 på Hardangervidda åpen fra Hagafoss til Leiro og brøyter veinettet og plasser til rundt 1600 hytter og hus på Geilo.
Gjennom flere års testing og utprøving fant Felleskjøpet produsenten FUCHS som den perfekte partner for å utvikle olje- og smøremidler tilpasset både bondens, anleggsbransjen og forbrukerens behov. Her er det kvalitet som gjelder.
- Vi må tenke på sluttresultatet og kjøre etter forholdene, sier Tommy Bøe, som selger Kverneland river og vendere på Nordmøre.
John Deere er Norges mest registrerte traktormerke i 2023, med en markedsandel på 25,01 prosent.
ULLENSAKER: - Vi valgte PTG for å ha riktig dekktrykk både i transport og ute på jordet uten å stoppe for å justere, sier Lars Halvor i Stokstad og Mangerud DA.
- Hver gang du tilpasser lufttrykket til en ny arbeidsoppgave sparer du 300 kroner pr hjul, sier Gunnar Skallerud, som er Felleskjøpets ekspert på dekk.
Ola Hytjan hadde merka at noe var galt da han var ute og salta på kvelden. Neste morgen ringte en tekniker fra Felleskjøpet.
RINGSAKER: - Jeg kom opp alle bakkene, sier Vegard Stenseng, som leietresker med en Sampo Comia C8 med firehjulstrekk.
Selvgående snitter med tilhørende transportkapasitet og bygging av plansilo er en betydelig investering. Men en mer effektiv graslinje som gir bedre grovfôr kan likevel gi stor gevinst. For Svenn Ove Bjørkelo er potensialet 200 000-250 000 kroner i året.
En kan ikke alltid vite når en behøver et landbruks batteri, men det er helt sikkert at når en først trenger det så må det fungere optimalt. Her er fem tips som kan sikre deg bedre batterier som presterer maksimalt og får lengre levetid.
Bøndene i Alda Onnelag fikk virkelig oppleve kapasiteten til sin nye John Deere-snitter i sommer. De har vært oppe i 20 km/t, høstet opptil 170 tonn gras i timen og berget tusen mål med tredjeslått på to dager.
Svenn Ove Bjørkelo tar et godt grep med silomasse fra den nye plansiloen. Kutting og struktur er ideell og ikke et strå ser ut til å være ødelagt. Etter første sesong med finsnitter har Bjørkelo fått et grovfôr i en høyere divisjon.
Odelsgutten Lars Ivar Eilerås fra Tønsberg ble alvorlig skadet i en ulykke i 2007, og ble lam fra brystet og ned. Han måtte finne løsninger og muligheter ut ifra sine nye forutsetninger, og blant mange andre ting ble en John Deere gressklipper viktig.
HOLMESTRAND: - Hardere baller med mer gras og halm i sparer plast og transport. Gode funksjoner og enkel rengjøring sparer tid og ergrelser. Den har gått veldig bra, og det er veldig deilig, sier Jon Andreas Johansen, som fikk John Deere-pressa 15. juni.
Finn Tore og Anette har stor maskinkapasitet for å sikre dyra godt fôr, men også litt for å få familiekabalen til å gå opp. Butterfly slåmaskin og samlerive har gitt tørrere fôr og redusert antall rundballer med minst ti prosent.
Fikk du med deg Felleskjøpets demonstrasjon av jordbearbeidingsutstyr på Hamar? Her er en liten kavalkade i tekst, bilder og film med linker til mer informasjon om flere av maskinene.
Vi tok turen til Rygge og besøkte André Hasle på Hasle Gård. Der var det stor aktivitet og innhøstingen var i gang for fullt. Hele fire generasjoner er i sving på gården, og André er syvende generasjon i skrivende stund.
– Det er nok en lidenskap, innrømmer Terje Jonny Sveen. – John Deere har vært her i alle generasjoner. Det er nesten så traktorene er blitt familiemedlemmer.
Flere forhold gjør direktesåing eller redusert jordarbeiding aktuelt når høsthveten skal i bakken: Sen våronn kan gi mindre tid til å så høstvekster, nye RMP-regler krever store arealer i stubb, og det er tilskudd til direktesåing og lett høstharving.
Flyttbare John Deere Starfire 6-og 7000 GPS mottakere er mer attraktivt for tyveri sammenlignet med andre systemer på markedet. Frem til for noen år siden har disse bare vært mulig å låse inn og beskytte fysisk.
For å sikre trygg lagring og produksjon av matkorn, fôrkorn og frø bør du ha gode tørkerutiner. Ved å aktivt måle fuktighet og temperatur, kan du med større sikkerhet lykkes med tørkingen.
I begynnelsen av juni ble den finske treskerprodusenten utsatt for et nettangrep som har skapt utfordringer.
Väderstad-bøndene «våre» har virkelig opplevd forskjellig start på vekstsesongen. Mens det knapt kom en millimeter fra såing til St.Hans i Trøgstad og Nes, bøttet det ned i etter våronna i Levanger. Her er en status per midten av juni.
– Vi har akkurat snittet 55 mål på 50 minutter. Men nå har vi fått beskjed fra de i siloen at vi må ta det litt med ro. Det forteller Jan Markus Kvamme et knapt døgn etter at han begynte å kjøre den nye John Deere-snitteren til Alda Onnelag i Oldedalen.
Dave Eggum har aldri opplevd en «tregere» vår siden han begynte som bonde. – Tidligere år har vi blitt stoppet av regn, men det er første gang all jorda er så sein som følge av våren – i hvert fall etter at vi grøftet, sier han.
– Jeg føler vi har kommet hjem igjen, sier Morten Fevang Johansen og kikker bort på familiens fem nye John Deere-traktorer som står linet opp mellom driftsbygningene.
Med ny Spirit og Väderstads SeedEye frøteller, har Ådne og Johan Kjeldsen Dahlen begynt å variere såmengden. – Vi starter enkelt ut fra jordkart som vi har tegnet sammen med NLR Trøndelag, forteller Ådne.
Brødrene Ole og Per Haakaas i Trøgstad var først ut med våronn av Väderstad-bøndene forrige sesong. Alt hadde overvintret i stubb, og hele onna på deres eget areal ble gjort unna med én tur med Swift, før de sådde med deres «nye» brukte fire meter Rapid.
«Klar til sesong», oppfordrer Felleskjøpet. Knapt noen har tatt oppfordringen mer alvorlig enn de nye snitter-bøndene i Nordfjord, mekanikerne på Skei og maskinselgerne i området.
Denne sesongen følger vi «Väderstad-bønder» som vil dele sine tanker og metoder. De driver planteproduksjon i Trøgstad, Nes på Romerike og i Levanger, og har ulike utfordringer og tilnærminger til jordbearbeiding, etablering og maskinvalg.
STJØRDAL: – Det vi taper i kvantum, tar vi igjen i pris og kvalitet, sier Einar Kjelbergnes (60) på Sidergården Storflor Nordre, en av finalistene til Landbrukets Bærekraftpris 2023, som har bytta ut mjølkeproduksjon med frukt.
Felleskjøpets Lars Stokke har mekka på John Deere-treskere i tretti år. Her er hans sjekkliste før skuronna.
Felleskjøpet Agri inngår leverandøravtale med Dimensions Agri Technologies (DAT) på unik løsning for presisjonsjordbruk.
Stadig flere bønder investerer i teknologi for økt presisjon, men få utnytter alle mulighetene som ligger i utstyret. Nå tilbyr Felleskjøpet tilpasset veiledning til bønder som ønsker å få mest mulig ut av utstyret de allerede har på gården.
Nå blir det enda enklere å bli leasingkunde hos Felleskjøpet Agri for både bonde og entreprenør.
Gjermund Ruud Skjeseth dokumenterer mye i egen drift, og kan blant annet fastslå at han gjødsler 12 prosent mindre areal med seksjonskontroll på sprederen.
Felleskjøpet ønsker sterkere fokus på brannsikkerhet i landbruket. Nå inviteres eldre kompaktlastere fra Avant til gratis sikkerhetssjekk.
Fra 2023 kom det nye påbudet om EU-kontroll for traktorer konstruert for hastigheter over 40 kilometer i timen, registrert 1. juli 2005 eller senere.
Felleskjøpet har et sterkt fokus på brannsikkerhet i alt vi forhandler av maskiner og utstyr. Dette gjelder blant annet kompaktlastere, som ofte opererer i krevende miljø.
Nye display gir store muligheter for både stort og smått. Nå blir alt raskere, mer kraftfullt og enda enklere for brukeren.
Interessen for grashøsting med snitter og plansilo har nådd Nordfjord. Alda Onnelag og Svenn Ove Bjørkelo forventer mer effektiv høsting, bedre grovfôrkvalitet og økt lønnsomhet i fjøset når de tar i bruk sin nye John Deere selvgående finsnitter.
LUNNER: - Det er gøy å arrangere sånne dager når både faste kunder og proffkunder møter opp og blir her, sier butikksjef Tone Østerås.
Erik Stensbøl var først i Norge med InLine, den «enkleste» utgaven av Väderstads Spirit såmaskiner. – Det blir en rimeligere og lettere maskin, sier Stensbøl, som var gått fornøyd med oppspiringen på de rundt 3 500 målene han sådde i fjor.
«All in» eller risikospredning? Det kommer vel an på personligheten. Men de som har noen våronner på baken under norske forhold, vet at det kan være godt å ha alternative muligheter når værgudene ikke oppfører seg som forutsatt.
22-åringen har nettopp kjøpt sin 4. nye John Deere, og han tenker å fortsette med det.
30 år etter at traktoren kom til gards, inviterte Røflo til veterantreff. I det nye verkstedet sto 1992-modellen – en John Deere 2650 – oppusset og blankpolert og tok i mot gjestene, som hadde historier om traktoren og «gamledager» i Felleskjøpet.
John Deere er det mest registrerte traktormerket i 2022 i Norge, og oppnådde en markedsandel på 23,2 prosent.
Gjennom et eget sertifiseringsprogram blir ansatte fra utvalgte forhandlere sertifisert til å holde kurs på samme nivå som spesialistene til John Deere.
Til neste år kommer flere av finsnitterne fra John Deere i oppgraderte utgaver. Felleskjøpet opplever stor interesse for høyteknologisk grashøsting.
Husker du bøndene på Sortland i Vesterålen som vurderte finsnitter og plansilo, som vi skrev om i 2019? I år har de gjort alvor av planene. Samvirke har besøkt dem på nytt for å høre om erfaringene deres.
Det er ikke så rent få løft med lasteren Stange-bonden John Iver Rustad foretar i løpet av en dag. Derfor har han den nye avanserte John Deere-lasteren på sin nye 6R150, og er begeistret for vendegiret i lasterspaken og den innebygde vekta.
– Traktoren får et allsidig bruksområde. Den skal gå i vegbrøyting, med dumperhenger og vannvogn og skal brukes til kosting, forteller maskinentreprenør Christian Dobloug.
Felleskjøpet opplever økende interesse etter å ha etablert et nasjonalt knutepunkt for konsernets brukthåndtering.
Felleskjøpet satser stort på Park- og anleggsmessen.
Jøran Dahl-Johansen har ryddet bevisst i traktorparken. Det endte med en ny «stortraktor», en eldre «mellomtraktor» og en oppusset «veteran» til småjobber.
Med mer aggressive disker på din Carrier, kan du drive svært grunn jordarbeiding meget effektivt også med tyngre jord og tøffere forhold.
Hvis du vil bearbeide jorda med tinder på en fast dybde ned til 30 cm og ikke bekymre deg for stein, bør du se på den nye Cultus HD fra Väderstad.
Hausten har kome og det er tid for å ta jordprøver og sjå om jorda burde kalkast før neste vekstsesong. Då er det best å ta koordinatfesta jordprøver og kalka med variabel tildeling, for å utjamne forskjellane og få korrekt pH på heile skiftet.
Her har vi samlet gode råd og tips til hvordan du gjør traktoren og redskapen din klar til vinteren.
Sjåførene legger sin ære i å utnytte den avanserte John Deere-teknologien for å bruke minst mulig diesel. Slik kutter de drivstoffregninga for hver traktor med flere titusener i året og reduserer CO2-utslippene.
Én touch. Nei, vi snakker ikke om fotballkunst, men om John Deeres iTEC-teknologi. Amund Tømte bruker iTEC, og med ett trykk lar traktoren styre «alt» som skjer på vendeteigen. Slik kjører han effektivt og sparer helsa, traktoren og miljøet.
Torbjørn Andvik går «all in» i presisjonsjordbruket og tar John Deere-teknologien langt utenfor AutoTrac-sporene.
STANGE: – Ingen får oss til å gå vekk fra dette nå, sier Anine og Roy Wollebæk. De har flytta en John Deere-skjerm og en Starfire 6000-kule mellom en tresker og to traktorer av andre merker de siste sesongene.
TØNSBERG: Fascinasjonen for John Deere kom tidlig, og det er en guttedrøm som ligger bak investeringen som feires med kake hos Magne Almenning.
- Jeg har vært avhengig av 15 gode dager i august for å berge mathveten. Med 40 prosent kapasitetsøkning kan jeg klare meg med ti, sier Johann Bernhard Stenrød, som har kjøpt en John Deere S790 tresker med belter og et 35-fots skjærebord.
I dag har Stig Gammelsrød to Bauer T61 vanningsvogner på gården sin i Rygge i Østfold. Han er svært fornøyd med både vognene og servicen har får hos forhandleren Grønt Maskin.
Verdalsbønder har valgt to ganske forskjellige løsninger for å få kornet i jorda på en rimelig måte. Tre bønder har gått sammen om en enkel Tume HKL 2500, mens en annen har montert en Cultipack skålharv foran sin Tume Nova og sår rett i stubben.